openbare ruimte

De Twee Heren werken samen met gemeentes, (lokale)overheden, landschapsbeheerders, projectontwikkelaars en bedrijven om ‘hun’ omgeving te vergroenen. Zelfs een kort moment in een fijne omgeving kan je een andere blik op dingen geven, rust, inspiratie… De Twee Heren creëren met zoveel mogelijk natuurlijke en hergebruikte materialen heerlijke plekken om te ontspannen, recreëren en nieuwe energie op te doen.

Puur natuur kan ook dicht bij huis. Buurttuinen, gezamenlijke tuinen, openbaar groen of misschien wel een complete woonwijk, kunnen hiermee plekken worden waarin we kunnen spelen, ontspannen en samenzijn.

Onze visie op stadsnatuur? Veel groen, inheemse bomen, struiken en planten. Geen strak ontwerp, maar ongedwongen lijnen. Speelaanleidingen voor kinderen, die creativiteit en activiteit bevorderen. Eten uit de eigen wijk, veel eetbare planten waardoor de connectie van bewoners met de natuur vergroot wordt. Een natuurlijk systeem voor opvang en afvoer van regenwater om piekbelasting van rioolsystemen te verminderen. Creatie van biotopen voor dieren, bijvoorbeeld insectenhotels, takkenrillen en stapelmuren om de biodiversiteit te vergroten.

Het vormgeven van de openbare ruimte op natuurlijke wijze levert op alle mogelijke manieren voordelen op. Op sociaal-maatschappelijk vlak, door het vergroten van de sociale cohesie en levert een positieve bijdrage aan de volksgezondheid. Vanzelfsprekend is er grote winst voor het milieu en te behalen. En ook niet onbelangrijk: economisch gezien is de keuze voor een natuurlijk ontwerp goed te verantwoorden.

Image module
Image module
Image module

natuurspeeltuinen

Wat is er nu leuker dan een plek met geheime hoekjes, water, modder, heuvels, boomstammen, muurtjes en tunnels. Het is zo goed voor hun fantasie en ontwikkeling! Er wordt op zo’n plek heel anders gespeeld. Kinderen hebben minder conflicten omdat ze allemaal hun eigen plekje kunnen opzoeken. Ze hebben allemaal hun eigen favoriete bezigheden. Er lopen zo altijd wel kinderen met kriebelbeestjes want die zijn hier volop te vinden. Ondanks het ruige karakter van deze terreinen gebeuren er minder ongelukken dan op een normaal speelterrein.

U zult er versteld van staan wat er zelfs binnen de huidige strenge regelgeving nog te realiseren is. Wij ontwerpen en realiseren regelmatig natuurspeelplaatsen en avontuurlijke (school) pleinen. Dit gaat altijd in samenwerking met alle betrokkenen. Vooral de kinderen zelf hebben vaak hele goede ideeën.

Ook tijdens de aanleg is het goed om samen te werken met ouders, kinderen, buurtbewoners ed. Dit verstevigd het draagvlak voor dit soort projecten terwijl bij de gebruikers het verantwoordelijksgevoel voor hun plekje toeneemt. Wij kunnen het hele traject van ontwerp tot en met uitvoering en onderhoud begeleiden. We kunnen het project ook samen, of indien gewenst geheel in eigen beheer, uitvoeren. Dit soort projecten zijn maatwerk en voor alle partijen vreselijk leuk om te doen. Laten we weer echt gaan spelen!

Image module